Personeelstekort in de kraamzorg

Als aanstaande ouder(s) is het je waarschijnlijk niet ontgaan dat de landelijke media de afgelopen tijd veel aandacht heeft besteed aan het personeelstekort in de gezondheidszorg. Wij als kraamorganisatie hebben hier, net als alle andere kraamzorgorganisaties in Nederland, helaas ook mee te maken. Samen met andere kraamzorgorganisaties in de regio werken we daarom nauw samen om de effecten van dit personeelstekort te minimaliseren om iedereen van de noodzakelijke kraamzorg te kunnen voorzien. Aangezien je bij ons ingeschreven staat voor kraamzorg informeren we je daarom graag over de maatregelen en eventuele gevolgen.

Tekorten het grootst in de zomerperiode

Het personeelstekort in de kraamzorg kent met name een piek in de zomerperiode. Dit is een periode waarin er relatief meer kinderen worden geboren. De impact hiervan is in de ene regio meer voelbaar dan in de andere.  

Iedereen voorzien van noodzakelijke kraamzorg

Wij snappen dat dit personeelstekort in de kraamzorg voor jou, als aanstaande ouder(s), vervelend is. Daarom hebben we – in samenwerking met andere kraamzorgorganisaties en in afstemming met de zorgverzekeraars – maatregelen genomen om iedereen te kunnen voorzien van minstens de noodzakelijke kraamzorguren.

Om onze kraamverzorgenden zo efficiënt mogelijk in te zetten werken we samen met alle kraamzorgorganisaties die werkzaam zijn in de provincie Utrecht. We werken ook samen op het gebied van inzet kraamverzorgende rondom jullie bevalling. Voor jullie betekent het dat er bij je bevalling mogelijk een kraamverzorgende van een andere organisatie aanwezig is.

Je bevalling meld je bij ons en ook na de bevalling of zodra je naar huis mag uit het ziekenhuis, bel je ons weer. Zo doen we ons uiterste best iedereen van assistentie rondom de bevalling te voorzien.

Wat betekent dit voor jou als aanstaande ouder(s)?

We streven ernaar zoveel mogelijk de kraamzorguren te leveren die je bij je aanmelding aan ons hebt gevraagd. Het kan echter zijn dat er (kleine) aanpassingen plaatsvinden in de manier waarop deze kraamzorguren worden ingezet. Aangezien we deze zo effectief en goed mogelijk moeten inzetten bij alle cliënten, kan er bijvoorbeeld een vermindering van dagen of een andere hoeveelheid/verdeling van kraamzorguren plaatsvinden. Gelukkig lijkt het erop dat wij gemiddeld  33 uur kraamzorg kunnen bieden. Mocht er echter sprake zijn van een piekmoment dan kan het betekenen dat wij minder uren zorg kunnen leveren.  

Regel de mantelzorg op tijd

Wij adviseren je om tijdig voldoende mantelzorg te organiseren gedurende de kraamtijd in het geval wij toch iets minder uren zorg moeten leveren.  Uiteraard blijven we de kraamzorguren zoveel mogelijk afstemmen op de zorgbehoefte van jou en je kindje, ook wanneer er in een kritieke situatie meer zorg nodig is. In dit soort gevallen vindt er overleg plaats met de verloskundige en kraamverzorgende. In een enkele situatie moeten we misschien terugvallen op het leveren van minimale kraamzorguren (doorgaans 24 uur). Dit is dan noodzakelijk om alle gezinnen tenminste te voorzien van minimale kraamzorguren.    

App BabyManager

Gelukkig heeft KraamInzicht ook de app BabyManager waar je 24 uur per dag/7 dagen per week je vragen kunt stellen aan onze kraamzorgprofessionals en waarbij ook de mogelijkheid wordt geboden voor videobellen. Deze app wordt in week 36 van je zwangerschap voor je geactiveerd.

Wij zorgen ervoor dat jij en je kindje verzekerd zijn van in ieder geval de noodzakelijke kraamzorg. Wij hopen op je begrip en doen ons uiterste best om er in de kraamperiode zo goed mogelijk voor jou en je kindje te zijn. Mochten er nog vragen zijn, neem dan contact met ons op via info@kraaminzicht.nl

Met vriendelijke groet,

KraamInzicht

Inschrijven Kraamzorg?

Inschrijven Kraamzorg?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Schrijf je dan direct in!

Inschrijven kraamzorg